wtorek, 17 września 2013

A variation with the Cyprus cabbage

Ciekawi co to?? Ostatnio się dowiedziałam, że kapustą cypryjską, z racji swego pochodzenia, nazywany był... kalafior. Jakże to dobrze czasami wyczytać coś ciekawego, a potem wymyślić sobie coś takiego:

Wariacja pieczarkowo- kalafiorowa

Składniki: 
  • mały kalafior
  • 5 średnich pieczarek
  • groszek zielony
  • kostka rosołowa
  • makaron, np. rurki
  • żółtko (lub śmietana i mąka)
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • sól, pieprz





Przygotowanie:

Kalafiora umyć, pokroić w różyczki, odłożyć tyle ile potrzeba na zupę (ja zawsze robię to na oko). Zagotować wodę z kostką rosołową. Ugotować makaron. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i delikatnie podsmażyć na oliwie. 
Kalafiora wrzucić do wywaru i ugotować na półmiękko. Następnie dodać pieczarki oraz groszek. Chwilę pogotować. Dodać makaron. Zaprawić żółtkiem lub mąką i śmietaną. Podawać ze świeżo posiekaną natką pietruszki.


I've read recently that the cauliflower, by virtue of his origin, was called Cyprus cabbage. Interestingly ;) As well read sth interesting time to time. And then come up with something like this:

Champignon Cauliflower Variation

Ingredients:
  • small cauliflower
  • 5 middle champignon
  • green peas
  • broth cube
  • pasta, e.g. tube
  • yolk (or sour cream and flour)
  • parsley
  • salt, pepper
  • olive oil

Preparation: 

Wash cauliflour. Then cut it into florets and put as many as you need for the soup. Boil water with the broth cube and put the florets of cauliflower. In other pot cook the pasta. Clean the champignon, cut into slices and lightly fry into olive oil. When cauliflower are soft add the champignon, green peas and boil for a while. Then add the pasta. Season soup with flour with sour cream (or yolk) and boil about 5 min. Served with freshly chopped persley.  

And how do you like it?


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli już zbłądziłeś w bastaleny strony, jesteś o komentarz mile poproszony ;)

Drogi "Anonimie" Ciebie też nie minie. Wpisz, proszę, w komentarzu chociaż swoje imię ;)